Kuba – u nás se říkalo ta kubaje tradičním štědrovečerním postním jídlem. Já jsem recept na ni napsala podle toho, jak nám ji mnoho let vařila babička a jak ji už skoro třicet let vařím mé rodině já.
V závorkách jsou uvedeny další varianty surovin a přípravy, které jsou možné a možná obvyklé, ale které já (podle rodinné tradice) vynechávám.
Ingredience:
3 – 4 hrsti sušených hub,
300 gramů trhaných krupek,
4 stroužky česneku,
4 lžíce sádla,
2 lžíce másla,
sůl,
300 gramů trhaných krupek,
4 stroužky česneku,
4 lžíce sádla,
2 lžíce másla,
sůl,
mletý pepř.
(majoráka – může být, já ji nedávám).
Příprava:
- Houby namočíme do vody alespoň na 2 hod. Pokud chceme proces nabobtnání urychlit, zalijeme je vařící vodou.
- Houby dáme vařit, vaříme minimálně 30 minut v osolené vodě.
- Poté houby vyjmeme z vody (nevylévat) a překrájíme na prkénku – nasekáme.
- Krupky nebo kroupy velmi dobře několikrát propereme a vaříme v osolené vodě doměkka.
- Nasekané houby smícháme s uvařenými krupkami. Dle hustoty krupek můžeme naředit houbovým vývarem. Měla by vzniknout kaše, která nebude stékat ze lžíce.
- Utřeme česnek se solí.
- Česnek spolu s pepřem, sádlem (a majoránkou) vmícháme do uvařených krupek či krup.
- Přidáme sádlo a máslo a podáváme.
- (Kubu můžeme zapéci v pekáči, který vymažeme sádlem. Těsně před dopečením poklademe povrch kousky másla.)