recept je určen pro 6 osob
Ingredience:
500 g mouky,
3 vejce,
1 PL soli,
voda (může být minerální),
2 lžíce másla.
3 vejce,
1 PL soli,
voda (může být minerální),
2 lžíce másla.
Příprava:
- Mouku nasypeme do mísy, přidáme vajíčka a sůl.
- Vše promícháme, přidáme tolik vody, aby těsto bylo viskózní, měly by se v něm dělat bubliny.
- V hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme.
- Do vařící vody promačkáme přes haluškové (špeclové) síto těsto. Promícháváme. Lze také těsto dát na prkénko a nožem či špachtlí oddělovat kousky, ale se sítem je to jednodušší a rychlejší.
- Jakmile špecle vyplavou na hladinu, necháme projít varem a jsou hotové. Špecle vyndáme z vody do mísy, propláchneme je studenou vodu.
- Před podáváním je prohřejeme na pánvi s rozpuštěným máslem nebo je použijeme dle požadavků receptu.