Před časem jsem se v diskusi s mou ICQ Labužnickou kamarádkou dozvěděla o existenci pomalého hrnce. Dle jejích rad jsem zapátrala a pak si jej objednala. Na Labužníku se začalo o pomalém hrnci diskutovat a poté začali Labužníci v něm vařit. Rady, které uvádím jsou od výrobce hrnce, doplněné o zkušenosti mé i ostatních Labužníků.
![pomalý hrnec](https://recepty.mastalir.cz/wp-content/uploads/2020/07/21593059a2_14005905_o2.jpg)
- maso, které použijete na guláše a perkelty krájejte na stejně velké kousky, nejlépe kostky o hraně asi 2 nebo 3 cm kvůli rovnoměrnému vaření maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepeme
- cibuli do gulášů předem nedusíte jako při běžném vaření, ale přidáte ji jemně nakrájenou přímo do masa nebo ji krátce povařte v mikrovlnce
- tuk(olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec používat, zvláště chcete-li, aby bylo jídlo dietní
- pokud se bez tuku neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje
- do gulášů a perkeltů patří paprika, kterou nasypete přímo na maso; jestliže chcete aby omáčka byla zbarvená více do červena, pak papriku můžete lehce osmahnout na pánvičce na oleji a do masové směsi ji přidat
- maso a všechny přísady smícháte dohromady a směs můžete nechat přes noc proležet, je pak křehčí a dříve hotová
- zahušťování omáčky v guláši či perkeltu se provádí tak, že se hned na začátku do masové směsi přidá hladká mouka, škrob nebo jíška
- do masové směsi se hned při přípravě přilije voda, masový vývar, víno nebo smetana; vždy se používá jen takové množství, aby bylo maso potopené v omáčce, protože další tekutina se uvolní z masa a prakticky žádná se neodpaří, tak jako při běžném vaření či pečení , kdy vodu několikrát doléváte
- masový vývar nemusíte předem připravovat, stačí na maso nalít vodu a přidat jemně rozdrobený hovězí, slepičí nebo zeleninový bujón a zamíchat – potom opatrně se solí
- vaříte-li zeleninu s masem dohromady, většinou se zelenina vaří pomaleji, proto ji dávejte v hrnci na dno a po obvodu hrnce a teprve na ni doprostřed maso
- do hrnce můžete dát i maso mražené, musíte však přidat asi 2dl teplé vody nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot; musíte pak počítat, že vaření bude o několik hodin delší
- doporučujeme naplnit keramickou nádobu jídlem nejméně do poloviny (topná spirála je pouze po obvodu hrnce), pokud dáte menší množství pokrmu, musíte počítat s tím, že časy vaření budou o něco delší než uvádíme v receptech
- jídlo v pomalém hrnci pak vaříte podle potřeby; zapnete-li hrnec na I. stupeň, vaření trvá asi 8h. Při stupni II. vaříte asi 4-5h; časy vaření závisí na kvalitě masa a velikosti kousků
- používejte časovací zásuvku
- užijte si během vaření odpočinek, četbu, celonoční spánek a pod.