Rubriky
indie

Indické špenátové brambory

Ingredience:
450 g špenátu, nebo i mraženého,
2 lžíce ghí, nebo rostlinného oleje,
1 lžička černých hořčičných semínek,
6 semínek pískavice,
1/4 lžičky kalonji/černuchy,
1 cibule na tenké plátky nakrájená,
2 rozdrcené česneky,
3 cm čerstvého zázvoru oloupaného a na jemno posekaného,
680 g pevných olejnatých brambor, nakrájených na 3 cm kousky,
1 lička chilli prášku (nebo 1čerstvá paprička),
1 lžička soli,
120 ml vody.
Příprava:
  • Špenát oblanšírovat tak 3 – 4 minuty. Slít, a nechat vychladnout. Když je špenát dostatečně zchladlý, tak ho pořádně vyždímat.
  • Rozehřát velký kastrol, přidat tam tuk a osmahnout semínka hořčice, pískavice a černuchy asi 2 minuty, až začnou praskat. Přidat k nim cibuli, česnek a zázvor a po 5 minut vše osmažit.
  • Přidat brambory, chilli, zamíchat je dovnitř, osolit a zalít vodou. Vařit asi 8 minut a sem tam zamíchat.
  • Nakonec přidat špenát, dusit asi 10 – 15 minut, až je špenát uvařený a brambory jsou měkké.
  • Podávat horké.

Toto vegetariánské Hindu karí/curry pochází ze severní Indie. Hodí se jako příloha k různým horkým pokrmům – na fotu s Adělskými kuličkami –
Andělské kuličky .
Zdroj: recept je od babiz Labužníka.