
Ingredience:
500 g vařených brambor,
1 vejce,
asi 200 g hladké mouky,
sůl,
tuk na smažení (sádlo, olej…).
Postup:
- Vařené vychladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme.
- Přidáme vejce, sůl a mouku a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
- Během zadělávání těsto podsypáváme moukou, aby nelepilo.
- Těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 0,75 cm a vykrajujeme z něj kolečka. Velikost dle libosti – třeba hrnečkem.
- Placky smažíme na pánvi v rozpáleném oleji – nelépe, když plavou. Lze smažit i ve fritovacím hrnci, pak se obvykle nafukují, když jim dáme prostor a nesmažíme je příliš natěsno.
- Podáváme s kysaným mlékem, kefírem nebo podmáslím.
Lze péci i na sucho – pak rozvalujeme placky do tenka a můžeme je potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem s cukrem. Těmto plackám se na Slovensku říká lokše.