Rubriky
bezmasá jídla

Žemlovka

Ingredience:
6 housek,
2 vejce,
0,5 l mléka,
cukr,
1/8 másla,

tvarohová nádivka:

500 g tvarohu,
cukr,
2 vejce,
vanilkový cukr,
rozinky,
trochu pudinkového prášku,
trochu mléka dle potřeby,
jablková nádivka:
7 jablek nastrouhat,
rozinky,
vanilkový cukr,
cukr,
skořice.
Postup:
  • Smícháním ingrediencí si připravíme jednotlivé nádivky.
  • Pekáček vymažeme máslem.
  • Máslo rozpustíme a rozšleháme jej s vlažným oslazeným mlékem a vejci.
  • Housky nakrájíme na plátky, ty protáhneme v ochuceném mléku. Plátky vkládáme do pekáčku.
  • Na housky rozprostřeme jablečnou nádivku.
  • Dáme další vrstvu ochucené housky.
  • Navrstvíme tvarohovou nádivku.
  • Navrch poskládáme poslední vrstvu ochucené housky.
  • Pokud nám zbylo nějaké ochucené mléko, zalijeme jím zhora žemlovku.
  • Pečeme při 160 st. C asi 40 minut.
  • Pokud by se žemlovka zeshora připékala, přikryjeme ji namočeným pergamenovým papírem nebo papírem na pečení.
  • Před podáváním pocukrujeme.