Rubriky
zvěřina

Srnčí kýta po zbojnicku

Jednoduchá příprava srnčího masa s minimálním kořeněním nechá vyniknout chuť zvěřiny. Idelání je použít při přípravě pomalý hrnec, kdy při pomalém vaření vznikne obzvlášť chutný pokrm.
Ingredience:
1 kg srnčí kýty,
paprika,
pepř,
nové koření 2 kuličky,
1 malý bobkový list,
100 g slaniny,
máslo,
cibule,
hrstička sušených hub,
hladká mouka na zahuštění.
Postup:
  • Maso odblaníme, nakrájíme na plátky, můžeme zlehka naklepat – stačí pěstí.
  • Osolíme, opepříme a opaprikujeme.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme rozpálit do hrnce, ve kterém budeme maso dusit.
  • Přidáme kousek másla, promícháme a vložíme plátky masa.
  • Opečeme z obou stran. Můžeme přidat kosti z kýty.
  • Přidáme nové koření, bobkový list a houby a asi 2 PL hladké mouky.
  • Promícháme, přidáme asi 250 ml vody.
  • Uvedeme do varu, pak zmírníme plamen a velmi zvolna dusíme. Lze použít pomalý hrnec.
  • Občas promícháme, obzvlášť když nevaříme v pomalém hrnci, pokrm s moukou má tendenci se chytat.
  • Dusíme do měkka.
  • Množství omáčky můžeme redukovat přidáním vody, případně dohuštěním instantní jíškou či záklechtkou.
  • Podáváme s hranolky, knedlíkem či rýží.