Již dlouho se mi nepodařilo koupit konzervu s vepřovým masem, která by maso obsahovala. Čas od času se tedy rozhodnu vytvořit si vlastní zásoby a pustím se do zavařování. Není to nic složitého, více času je potřeba na samotné zavaření, než na přípravu náplně a plnění sklenic. Používám způsob opakovaného zavařování, při kterém se maso bezpečně sterilizuje.

Ingredience:
vepřové maso – plec, krkovice, bůček
sůl
vepřová kůže (zbytek např. z boku, ramínka)
zavařovací sklenice
víčka
vepřové maso – plec, krkovice, bůček
sůl
vepřová kůže (zbytek např. z boku, ramínka)
zavařovací sklenice
víčka
Příprava:
- Maso nakrájíme na kousky asi 6×6 cm.
- Promícháme všechny druhy masa, ale lze i z jednotlivých druhů.
- Napěchujeme do sklenic, asi 2 cm pod okraj.
- Osolíme, na 0,7 l sklenici asi 1 lžičku soli, zalijeme jednou lžicí vody.
- Pokud máme, dáme navrch kousek kůže, ale nemusí být.
- Sklenice zavíčkujeme a dáme do brutaru nebo zavařovacího hrnce.
- Vaříme 1,5 hodiny mírným, ale stálým varem.
- Sklenice necháme v zavařovací nádobě vychladnout nejlépe do druhého dne.
- Další den znovu zavařujeme 1 hodinu.
- Necháme vychladnout a uložíme do spíže.
Používáme jen tak na chleba s cibulí, rizoto, na pečení, pomazánky…