Rubriky
konzervace

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Již dlouho se mi nepodařilo koupit konzervu s vepřovým masem, která by maso obsahovala. Čas od času se tedy rozhodnu vytvořit si vlastní zásoby a pustím se do zavařování. Není to nic složitého, více času je potřeba na samotné zavaření, než na přípravu náplně a plnění sklenic. Používám způsob opakovaného zavařování, při kterém se maso bezpečně sterilizuje.
Ingredience:
vepřové maso – plec, krkovice, bůček
sůl
vepřová kůže (zbytek např. z boku, ramínka)
zavařovací sklenice
víčka
Příprava:
  • Maso nakrájíme na kousky asi 6×6 cm.
  • Promícháme všechny druhy masa, ale lze i z jednotlivých druhů.
  • Napěchujeme do sklenic, asi 2 cm pod okraj.
  • Osolíme, na 0,7 l sklenici asi 1 lžičku soli, zalijeme jednou lžicí vody.
  • Pokud máme, dáme navrch kousek kůže, ale nemusí být.
  • Sklenice zavíčkujeme a dáme do brutaru nebo zavařovacího hrnce.
  • Vaříme 1,5 hodiny mírným, ale stálým varem.
  • Sklenice necháme v zavařovací nádobě vychladnout nejlépe do druhého dne.
  • Další den znovu zavařujeme 1 hodinu.
  • Necháme vychladnout a uložíme do spíže.
Používáme jen tak na chleba s cibulí, rizoto, na pečení, pomazánky…