Ingredience:
900 g vepřové pečeně bez kosti
zhruba 50 g másla – 1 cm široký plátek ukrojený podél delší strany z celé kostky másla
2 lžíce sádla
sůl
Postup:
- Plátek másla rozkrojíme podélně na 2 špalíčky a ty pak ještě úhlopříčně, takže dostaneme celkem 4 trojúhelníkové kousky vysoké
asi 1 cm. Dáme je na talířek a šoupneme do mrazáku. Troubu předehřejem na 220°C.
- Mezitím opláchneme maso, usušíme, posolíme a necháme odpočinou než se nám dostatečně zmrazí máslo.
- Úzkým tenkým nožem uděláme do masa podélný vpich a do vzniklé díry vsuneme špičkou napřed trojúhelníček másla a přitom pomalu vysunujeme nůž. Ideálně bychom měli dovnitř masa dostat celý kousek másla . Totéž zopakujte se všemi kousky másla, tak aby se uvnitř nepotkaly.
- Máso dáme do menšího pekáčku a celé potřeme sádlem. Nepřikryté dáme do vyhřáté trouby a zprudka zapečeme po dobu 30 min.
- Po jejím uplynutí seškrábneme z povrchu masa do pekáčku sraženou vytékající šťávu, která se z masa v místě vpichu uvolnila. Snížíme teplotu na 150°C a lžící maso několikrát důkladně přelijeme výpekem z pekáčku. Pečeme dalších 30 minut, každých 10 minut přitom snižujeme teplotu o 20°C a maso znovu přelíváme vypečenou šťávou. Po posledním snížení teploty, když se dostanete na 90°C, nechte maso ještě 20 min dojít v troubě, teprve poté ho vyndejte ven ke krájení a servírování.