Ingredience:
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml dvanáctiprocentní smetany
40g droždí
2 žloutky
150 g
změklého másla
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 lžičky citrónové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání
Postup:
· Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.
· Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citrónovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
· Troubu předehřejte na 160°C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte malé kousky a vyvalujte z nich válečky. Naplechuje stočte do trochu více smotaného tvaru „S“ a nechte ještě tak 5 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 15 minut dejte do trouby. Ale je lepší je hlídat- až budou zlaté vyndejte je.
· Horké Jidáše štědře pokapejte medem.
zdroj: www.apetitonline.cz