Ingredience:
olivový olej
2 velé cibule
1 mrkev
1 řapíkatý celer
0,5 l rajčat v konzervě (pasírovaná, celá,..)
5 velkých rajčat
1 litr vývaru (masový nebo zeleninový, ne z kostky!)
špetka oregana
čerstvá bazalka
cherry rajčata
sůl, pepř
cukr
na zahuštění bílé pečivo
Postup:
- Mrkev, cibuli a řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Na olivovém oleji je osmahneme, aby zelenina začala měknout.
- Přidáme na větší kusy nakrájená rajčata (neloupaná), osmahneme a přidáme rajčata v konzervě. Přivedeme k varu a přidáme vývar. Dochutíme solí a pepřem, přidáme špetku oregana. Necháme aspoň 15 min vařit.
- Až budou rajčata rozvařená, tak přidáme lístky bazalky, klidně půl hrsti. Do polévky můžeme přidat několik kousků bílého pečiva na zahuštění. Necháme nasáknout a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Dochutíme solí, pepřem a pokud vám přijde polévka moc ostrá, přidejte půl lžičky cukru.
- Pro zpestření můžeme ogrilovat několik cherry rajčátek. Dáme je do zapékací misky, pokapeme olivovým olejem a posolíme a dáme pod gril do trouby. Až začne kůže na rajčatech praskat a začnou lehce hnědnout, přidáme je do polévky.