Rubriky
záviny

Tažený závin

Ingredience:
60 g másla,
2 a 1/2 lžíce jemného krystalového cukru,
250 g hladké mouky,
1/8 l vody,
sůl,
vanilkový cukr.
Náplň:
šálek strouhanky,
1 až 1,5 kg nakrájených nebo nastrouhaných jablek,
moučkový cukr,
rozinky,
skořice,
máslo na osmažení strouhanky a potírání těsta.
Postup:
  • Máslo a cukr rozpustíme ve vlažné vodě a vše nalime do mísy s osolenou moukou.
  • Vypracujeme těsto, až se na něm tvoří puchýře.
  • Sbalíme je do bochánku a nejméně dvacetkrát jím uhodíme o vál.
  • Těsto vložíme do mísy, přikryjeme nahřátou poklicí, postavíme na nádobu s teplou vodou a necháme odpočinout.
  • Odpočinuté těsto trochu rozválíme, vytáhneme je na hřbetech rukou, položíme na utěrku posypanou moukou a dotenka vytáhneme.
  • Plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme opraženou strouhankou.
  • Na polovinu plátu dáme jablka, pokropíme je máslem, posypeme rozinkami a cukrem se skořicí a od naplněné strany závin svineme.
  • Při svinování těsto opět potíráme rozpuštěným máslem.
  • Závin přeneseme na pomaštěný plech, po celém povrchu jej potřeme máslem a pečeme ve středně teplé troubě asi 30 min.
  • Prochladlý závin posypeme moučkovým cukrem.