Rubriky
ovocné

Tarte Tatin

Je k nevíře, že recept na tento výborný koláč Tatin, který je pokryt měkkými jablky a karamelem a pod nimi křehké těsto nasáklé šťávou z jablek, byl vymyšlen díky úplné nehodě a náhodě. Potřebné ingredience má snad každý pořád v lednici, takže by neměl být problém ho hned zkusit. Po načtení několika různých receptů a rad jsem od každého vzala něco a povedlo se. Je to moc dobrý a jednoduchý koláč.
Ingredience na těsto:
250 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
125 g změklého másla
1 vejce
sůl
na náplň:
5 velkých jablek
lžíce másla
4 lžíce tmavého cukru
  • Ve velké míse smícháme cukr s moukou a máslem, vytrvoříme sypkou drobenku. Přidáme vejce a přímo v míse vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
  • Koláčovou formu (která snese přímý žár) dáme na plotýnku. Přidáme lžíci másla a cukr a rozpustíme na karamel. Přidáme oloupaná a na šestinky nakrájená jablka a obalíme v karamelu.
  • Křehké těsto rozválíme a přikryjeme jím voňavá jablka. Dáme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme do zlatova cca na 20 min.
  • Po upečení ještě horký koláč vyklopíme na talíř. Horká karamelová šťáva z jablek začne krásně stékat a vsakovat se do těsta.
  • Protože mně se to pořád zdálo málo karamelové, tak jsem ještě lehce posypala povrh koláče cukrem, gril v troubě zapnula na plno a na dvě minutky jsem ho tam nemilosrdně dala. Stačí opravdu chvíle a na povrchu začne krásně bublat rozpoštějící se cukr a začne krásně tmavnout. Koláč vyjmeme a necháme lehce vychladnout a podáváme a hrozně si to užíváme 🙂