Rubriky
slané pečení

Slaná rozetka (opravdu voňavá)

Inspirací na tuto rozetku mi byl recept na sladkou rozetku od Vali z Labužníka. Použila jsem těsto z receptu Česneková roláda – super příloha k letnímu grilování tady z Marmelády, který jsem přepočetla na dortovou formu.
Nádivku dávám dle momentální nálady a toho, co mám v ledničce.
Těsto:
400 g hladké mouky,
0,5 dcl oleje,
250 ml mléka,
20 g kvasnic,
půl kávové lžičky cukru,
1 kávová lžička soli.

Nádivka:
125 g másla,
7 stroužků česneku,
půl lžíce koření např. Gurmán, Gyros

Dále dle libosti:
slanina – na plátky,
sýr – plátky,
salám – kostičky,
špenát – podusíme, ochutíme,
houbová smaženice…
Příprava:
  • Do mísy dáme mouku, olej, mléko, kvásek (z 1 dcl mléka, cukru a kvasnic) a sůl. Těsto vypracujeme a necháme přibližně 1 hodinu kynout.
  • Na nádivku rozpustíme tuk a promícháme jej s lisovaným česnekem, kořením a solí.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Rozválíme je, potřeme česnekovým máslem a posypeme kořením. Naplníme nádivkou. Zavineme a nakrájíme asi tak na 8 až 10 částí.
  • Dortovou formu vymažeme.
  • Vytvořené roládky klademe jednu vedle druhé řezem dolů do dortové formy. Netřeba příliš mačkat na sebe, těsto ještě nakyne při pečení.
  • Před pečením ještě potřeme zbytkem česnekového másla
  • Pečeme asi půl hodiny do zlatova.