Rubriky
polévky

Pórkový krém

Ingredience:
1 pórek
150g másla
4-5 PL lžic hladké mouky
1,5l zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 žloutek
50ml smetany
50ml mléka
Postup:
  • omyjeme a nakrájíme pórek
  • pórek v hrnci osmahneme do poloměkka na másle
  • zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka
  • když je pórek měkký, rozmixujeme ho v hrnci ponorným mixérem
  • z mouky a másla si vytvoříme jíšku
  • jíškou polévku zahustíme, necháme povařit. Pokud budou v polévce stále hrudky z jíšky, rozmixujeme mixérem.
  • žloutek rozmícháme v mléce a smetaně, vlijeme do krému a necháme ještě chvíli povařit
  • osolíme, opepříme
  • posypeme petrželkou a podáváme s opečenými krutony