Rubriky
vepřové

Panenka s balsamikovým přelivem

Ingredience:
Panenka s balsamikový přelivem
Vepřová panenka
rozmarýn
šalvěj
tymián
olivový olej
balsamikový ocet
portské víno
máslo
cherry rajčta
sůl, pepř
Postup:
  • Panenku omyjeme a odblaníme. Z jedné cca půl kilové panenky máme 2-3 porce. Rozkrojíme ji tedy na dva až tři špalíky. Špalíček dobře osolíme a opepříme. Mezitím dáme předehřát troubu na 220°C.
  • Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a panenku zprudka opečeme po všech stranách.
  • Pekáček, ve kterém budeme péct panenky vymažeme máslem. Do něj vložíme panenky a ty posypeme čerstvými bylinkami a dáme péct.
  • Mezitím co se nám panenka peče, uděláme si balsamikový přeliv. Znovu rozehřejeme pánev, kde jsme opékali panenku. Nalijeme na ní asi tak 1 dcl vody (nebo vývaru), aby se spojila s výpekem. Necháme vyvařit a přidáme cca. malého panáka portského vína a asi velkého panáka balsamikového octa. Necháme svařit do husté omáčky, popřípadě dochutíme solí.
  • Po 15 minutách přidáme k panence celá cherry rajčata (nemusejí být, jsou jen pro chuť, stačí jedno na osobu). Pečeme zbylých 5 minut. Hotovou panenku vyndáme na prkénko a necháme chvíli odpočinout. Výpek z pekáčku slijeme do pánve k balsamikové omáčce a podle hustoty ještě svaříme a můžeme podávat.
  • Jako přílohu jsem si uvařila brambory, na které jsem dala máslo a pažitku. Na brambory položíme upečenou panenku, vedle položíme opečené rajče a vše přelijeme výbornou omáčkou z balsamikového octa.
Dobrou chuť!