Rubriky
ovocné

Ovocný koláč

Ingredience:
350 g hladké mouky
150 g vychlazeného másla
70 ml studené vody
7 lžic pískového cukru
špetka soli
ovoce podle možností a chutí
1 žloutek
kávová lžička skořice
Postup:
Mouku, nakrájené máslo, 70 ml studené vody, 2 lžíce cukru a špetku soli zpracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do lednice, nejlépe pokryté fólií, aby neokoralo.
Máslem vymažeme a strouhankou vysypeme formu na dort či koláčovou formu. Jednu třetinu těsta rozválíme, vzniklou placku přeneseme a položíme na dno vymazané a vysypané formy a vytáhneme do stran.
Z ovoce odstraníme jadřince, stopky, slupky a podobně a nakrájíme na drobné kousky, posypeme zbytkem cukru a skořice a promícháme, nasypeme na těsto ve formě.
Dvě třetiny těsta opět rozválíme na velikost formy – poslouží jako „poklička“ na ovoce. Aby mohla unikat pára, vykrojíme formičkami ozdobené otvory. Rozválíme poslední zbytek těsta, odkrojíme proužek, srolujeme ho a položíme na koláče. Pečeme cca 40 minut na 220°C.