Při první návštěvě Maďarska mě uchvátila jejich kuchyně. Skvělé polévky, tarhoňa, guláše, palačinky… Nebylo jídlo, na kterém bych si nepochutnala. Právě polévky mě překvapily. Všechny byly výborné. Všechny byly podobné tomu, co se vaří u nás, ale přece trochu jiné. Právě u polévek se smetanou mě překvapila jejich konzistence, nebyly zahušťované jako u nás, ale přesto nebo právě proto byly výborné. Jednu z nich právě tady uvádím. Jak píši v dodatku, lze jednoduše připravit v různých variacích.
Ingredience:
25 dkg žampionů
3 lžíce másla
1 lžíce hl. mouky
sůl
pepř
kousek (0,5 cm sušené feferonky)
lžička sušeného bujonu
250 ml smetany na vaření
25 dkg žampionů
3 lžíce másla
1 lžíce hl. mouky
sůl
pepř
kousek (0,5 cm sušené feferonky)
lžička sušeného bujonu
250 ml smetany na vaření
Příprava:
- Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Do hrnce dáme máslo a žampiony odusíme, přidáme lžíci mouky, osolíme, opepříme a přidáme feferonku, zalijeme asi 1 l vody a zvolna vaříme.
- Po 20 minutách odstavíme a zvolna vlijeme smetanu. Můžeme dochutit bujonem.
- Kdo má rád hustší polévky, může do smetany přidat trochu mouky, ale v Maďarsku dělají smetanové polévky řídké.
Je to jednoduché, podobně dělám i pórkovou a brokolicovou polévku.