Rubriky
omáčky

Koprovka, jak ji vařila babička

Ingredience:
2 l vody,
1 menší cibule,
sůl,
hladká mouka (dle potřeby 2-5 lžic?) ,
250 ml smetany,
hrst čerstvého kopru,
2 vejce,
ocet nebo citronová šťáva.
Postup:
  • Cibuli nakrájíme na drobno a dáme ji vařit do 2 l vody. Osolíme a vaříme do měkka.
  • Hrnec stáhneme z plotny.
  • Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku a za stálého mícháni ji vlijeme do cibulového vývaru.
  • Dáme zpět vařit.
  • Pokud by omáčka byla řídká, ještě přidáme trochu mouky rozmíchané v mléce.
  • Omáčku provařujeme na mírném ohni za stálého míchání, aby se nepřipálila. Měla by se vařit min. 15 minut.
  • Kopr opereme, nasekáme na drobno a vmícháme do omáčky. Namísto čerstvého kopru lze použít nakládaný v octě, ale není to ono. Pak již nepřikyselujeme.
  • Dochutíme, můžeme přikyselit.
  • Vejce rozklepneme do hrnečku a zlehka je vmícháme do horké omáčky. Přiklopíme, již nevaříme, vejce se v horké omáčce srazí.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem.