Rubriky
ryby

Kapr s mandlovou peřinkou (inspirovaný Mankem)

Rybářská sezóna je tady a daří se. Ryby vařím několikrát do týdne. Takže využívám Mánkovu Sladkovodní kuchařku a nechávám se inspirovat. Nedodržuji tedy vždy recepty důsledně, ale beru to tak lehce v duchu receptu – dle surovin, chuti a nálady. Tak to bylo i s dnešním kapříkem.
Ingredience:
4 porce kapra,
citron,
sůl,
pepř,
mouka,
tuk na osmažení (olej, máslo…).
Peřinka:
hrst mandlí (70 g),
2 hrsti kukuřičných lupínků,
1 hermelín,
trochu mléka,
libeček,
pažitka.

Postup:
  • Porce kapra ocitronujeme, osolíme, opepříme, posypeme zlehka hladkou moukou.
  • Na pánvi rozpustíme tuk a osmahneme porce kapra do zlatova. Můžeme to brát rychle, není třeba příliš propékat, kapr se dorazí v troubě.
  • Připravíme si peřinku. Hermelín rozmačkáme vidličkou na co nejmenší kousky. Zalijeme mlékem a rozmícháme na kašičku. Můžeme se pokusit sýr třeba nastrouhat, ale dost se to maže. Vidličkou to jde lépe.
  • Do kašičky přidáme nasekané bylinky a mandle, které nahrubo nasekáme.
  • Promícháme a zahustíme rozmačkanými nebo nasekanými lupínky.
  • Porce ryby rozložíme do pekáčku. Podlijeme – trošku, ryba pustí vodu. Dáme péct na 15 minut do rozehřáté trouby na 200st. C.
  • Pekáček vyjmeme z trouby a na jednotlivé porce rozdělíme mandlovou peřinku.
  • Dáme zpět do trouby a pečeme tak dlouho, až je peřinka do zlatova.
  • Podáváme s vařenými brambory.