Rubriky
konzervace

Jablkovo-pomerančový džem

Recept od toffoz Labužníka jsem použila, když jsem potřebovala zlikvidovat kyselá jablka, která se mi podařilo koupit. Hotové to bylo za chvilku.
Ingredience:
700 g oloupaných jablek zbavených jádřinců,
300 g nadrobno nakrájených pomerančů (měsíčků),
šťáva ze 2 citronů,
1 kávová lžička kyseliny citronové
1/8 l vody
1 balíček (20 g) želírovacího přípravku Gelfix Klasik 1:1
1000 g cukru
6 polévkových lžic koňaku nebo rumu
Příprava:
  • Jablka nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte.
  • Přidejte dílky pomeranče, citronovou šťávu a Gelfix Klasik.
  • Za stálého míchání povařte.
  • Přidejte cukr a znovu za stálého míchání převeďte k varu.
  • Nechte vařit 6 – 8 min, pak odstavte z plotny a vmíchejte koňak.
  • Sklenice ihned plňte horkým džemem až po okraj a zavíčkujte.
  • Uzavřené sklenice postavte asi na 10 min víčkem dolů.
Zdroj: toffoz Labužníka