Rubriky
hovězí

Hovězí maso s fazolkami

Ingredience:
500 g hovězího masa (kližka, zadní…),
lze použít i maso vepřové či kuřecí,
1 lžíce oleje,
1 cibule,
1 KL pálivé papriky,
1 KL sladké papriky,
1 KL kmínu,
1/2 KL pepře,
asi 3 PL hladké mouky,
sůl,
voda,
mléko,
150 ml smetany na vaření,
0,5 kg zelených fazolek (mražených).
Příprava:
  • Na lžici oleje osmahneme cibuli dosklovata, přidáme maso nakrájené na hrubé kostky, osolíme, přidáme koření, osmahneme, zmírníme plamen, přiklopíme a necháme maso chvíli dusit, aby pustilo šťávu. Pokud je třeba, přilijeme vařící vodu do výše masa a dusíme do měkka. (Pro dušení je možno použít pomalý hrnec.)
  • Přidáme mražené fazolky, promícháme, přivedeme do varu a zvolna vaříme 5 až 10 minut
  • V hrnečku rozkverdláme osolenou hladkou mouku se smetanou a vzniklou záklechtku vlijeme za stálého míchání k dušenému masu, přivedeme k varu.
  • Pokud je omáčka moc hustá, zředíme ji trochou mléka nebo smetany.
  • Za občasného míchání zvolna provaříme ještě asi 15 minut.
Doporučená příloha:
houskový knedlík