Po dlouhé době jsem zkusila nové knedlíky. Tenhle recept je od leeny z Labužníka. Postup jsem zcela dodržela a mohu tedy opravdu říci: povedly se! Vařila jsem tedy podle receptu ve vodě, příště je vyzkouším tak, jak jsem zvyklá na pařáku, jsem zvědavá, zdali zase tak pěkně nabydou.
Ingredience:
400 g hrubé mouky
20 g droždí + lžička cukru
1 vejce
1/4 l mléka
1 KL soli
2 starší housky
20 g droždí + lžička cukru
1 vejce
1/4 l mléka
1 KL soli
2 starší housky
Příprava:
Následující postup je mnohokrát odzkoušený a zaručeně funguje.
Starší housky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout. Osychání housky urychlíme tím, že nakrájenou housku na talíři vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme asi 20 vteřin. Vyndáme, promícháme a dáme doschnout.
V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a necháme vzejít. Zbývající mléko odložíme na zadělání těsta.
Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně.
Deset minut před vykynutím knedlíků dávám do velkého kastrolu vařit osolenou vodu, aby voda vařila akorát po 30 minutách kynutí. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut.
Knedlíky můžeme také vařit v páře.
Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.