Rubriky
ovocné

Francouzský starodávný jablečný koláč

Ingredience:
Těsto-
300 g hladké mouky
200 g másla
sůl
Náplň-
8 jablek
1 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
70 ml calvadosu (stačí i slivovice)
100 g cukru
2 lžičky smetany
25 g meltých mandlí
3 žloutky
Postup:
  • Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme křehké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme na hodinu do chladničky.
  • Polovinu jablek oloupeme, nakrájíme a podusíme s máslem a třtinovým cukrem doměkka.
  • Zbývající neoloupaná jablka nakrájímě na plátky, přelijeme clavadosem (nebo slivovicí), posypeme polovinou cukru a necháme nasáknout.
  • Těsto rozválíme na placku, upravíme do dortové či koláčové formy a několikrát propíchneme vidličkou.
  • Dušená jablka rozložíme na těsto a navrch položíme plátky namočené v calvadosu (slivovici).
  • Pečeme v troubě předehřáté na 200°C 30 minut.
  • Smícháme smetanu, mleté mandle, zbývající cukr a žloutky a směsí přelijeme jablka.
  • Dezert pečeme ještě 15 minut. Podáváme ho vlažný.