Rubriky
slané pečení

Česneková roláda – super příloha k letnímu grilování

Tahle roláda je výborné pohoštění pro letní posezení u grilu. Píšu tady základní náplň, ale ty lze libovolně obměňovat. Mně se výborně osvědčilo k základní náplni přidat plátky anglické slaniny a postrouhat nivou.
Takže tady je recept
Těsto:
750 g hladké mouky,
1 dcl oleje,
5 dcl mléka,
50 g kvasnic,
1 kávová lžička cukru,
1 kávová lžička soli.

Nádivka:
250 g másla nebo 200 g oleje (olivový),
12-14 stroužků česneku,
sůl,

Náplň:
libovolná – zelenina, dušené houby, anglická slanina, sýry…
Na posypání:
libovolná směs koření, např. Gurmán, Gyros, semínka – sezam, mák…
Příprava:
  • Do mísy dáme mouku, olej, mléko, kvásek (z 1 dcl mléka, cukru a kvasnic) a sůl. Těsto vypracujeme a necháme přibližně 1 hodinu kynout.
  • Na nádivku smícháme v misce tuk s lisovaným česnekem a solí.
  • Připravíme si náplň.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Rozválíme je, potřeme ochuceným tukem a posypeme kořením, rozprostřeme náplň. Zavineme, opět potřeme tukem a posypeme kořením a semínky.
  • Vložíme na vymazaný a pomoučený plech, nakrájíme na trojúhelníky (trojúhelníky od sebe neoddělujeme), necháme dokynout asi 10 minut a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia dozlatova.