Rubriky
mleté maso

Andělské kuličky

Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka či plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vej­ce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžič­ky mletého kmínu,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,
1 špetička su­chých rozdrcených feferónů (či chilli) – ale opatrně.
Příprava:
  • Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidlič­kou.
  • Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme.
  • Z takto připravené směsi (která se po­někud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme).
  • Díky bramborům a prášku jsou kulič­ky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.

Andělské kuličky jsou vynikají­cí s přílohou nebo jen jako teplé či studené jednohubky s kous­kem veky coby občerstvení pro různé posezení.
Zdroj: pepicekz Labužníka