Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka či plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vejce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžičky mletého kmínu,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku,
1 špetička suchých rozdrcených feferónů (či chilli) – ale opatrně.
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vejce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžičky mletého kmínu,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku,
1 špetička suchých rozdrcených feferónů (či chilli) – ale opatrně.
Příprava:
- Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku vidličkou.
- Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme.
- Z takto připravené směsi (která se poněkud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji pohybujeme).
- Díky bramborům a prášku jsou kuličky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Andělské kuličky jsou vynikající s přílohou nebo jen jako teplé či studené jednohubky s kouskem veky coby občerstvení pro různé posezení.
Zdroj: pepicekz Labužníka