Tato úprava pórku téměř bez koření a se smetanou nepotlačuje jemnou chuť pórku. Sýry tuto chuť jen přirozeně doplní. Lze samozřejmě použít různé druhy sýrů, dle chuti.
Ingredience:
2-3 pórky
1 hermelín
1 hermelín
50 g nivy,
100 g eidamu
200 ml smetany ke šlehání
sůl,
200 ml smetany ke šlehání
sůl,
sušené bylinky (petrželka, pažitka),
máslo na vymazání zapékací misky
máslo na vymazání zapékací misky
Příprava:
- Pórek opereme, důkladně očistíme a nakrájíme na delší špalíčky.
- Vaříme v osolené vodě asi 10 minut – do poloměkka.
- Vyjmeme z vody, necháme okapat.
- Formu lehce vytřeme máslem, rovnoměrně do ní rozložíme pórek.
- Zalijeme smetanou.
- Poté poklademe tenkými plátky hermelínu, nadrobíme nivu a navrch zasypeme nahrubo nastrouhaným eidamem. Okořeníme.
- Pečeme odkryté ve vyhřáté troubě (cca 200st.C) asi 15 minut – sýr by měl mít nazlátlou barvu.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Volně podle Bony z Labužníka.