Rubriky
zelenina

Zapečený pórek se třemi druhy sýrů

Tato úprava pórku téměř bez koření a se smetanou nepotlačuje jemnou chuť pórku. Sýry tuto chuť jen přirozeně doplní. Lze samozřejmě použít různé druhy sýrů, dle chuti.

Ingredience:

2-3 pórky
1 hermelín
50 g nivy,
100 g eidamu
200 ml smetany ke šlehání
sůl,
sušené bylinky (petrželka, pažitka),
máslo na vymazání zapékací misky

Příprava:

  • Pórek opereme, důkladně očistíme a nakrájíme na delší špalíčky.
  • Vaříme v osolené vodě asi 10 minut – do poloměkka.
  • Vyjmeme z vody, necháme okapat.
  • Formu lehce vytřeme máslem, rovnoměrně do ní rozložíme pórek.
  • Zalijeme smetanou.
  • Poté poklademe tenkými plátky hermelínu, nadrobíme nivu a navrch zasypeme nahrubo nastrouhaným eidamem. Okořeníme.
  • Pečeme odkryté ve vyhřáté troubě (cca 200st.C) asi 15 minut – sýr by měl mít nazlátlou barvu.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Volně podle Bony z Labužníka.