Rubriky
vepřové

Vepřové na smetaně

Ingredience:
1 kg vepřové plece,
1 cibule,
olej,
asi 2 PL sladké papriky,
1/2 lžičky pepře,
1/2 lžičky kmínu,
200 ml smetany na vaření,
3 lžíce hladké mouky nebo instantní jíška.
Postup:
  • Maso omyjeme. Můžeme nakrájet na plátky nebo budeme dusit vcelku.
  • Cibulku nakrájíme na kostičky.
  • Do hrnce dáme pár lžic oleje a dáme smažit cibulku.
  • Přidáme maso a opečeme ze všech stran.
  • Osolíme, okořeníme paprikou a kmínem.
  • Podlijeme vodou – asi 300 ml, přiklopíme, uvedeme do varu.
  • Přiklopíme, zmírníme plamen a zvolna dusíme – výborné je použít pomalý hrnec.
  • Dusíme do měkka.
  • Z omáčky vyjmeme maso, odložíme stranou – do tepla.
  • Omáčku trochu rozředíme vařící vodou – asi na požadované množství.
  • Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, zalijeme do omáčky a uvedeme do varu.
  • Mícháme. Do omáčky můžeme dát zpět maso. Pokud jsme je dusili vcelku, nakrájíme je.
  • Dochutíme solí, případně bujónovou kostkou.
  • Podáváme s těstovinami či houskovým knedlíkem.