Rubriky
pomalý hrnec

Vepřo knedlo zelo (vepřo v PH)

Vepřo knedlo zelo – tradice. Vkládám sem postup pro přípravu v pomalém hrnci. Maso si většinou dám do PH vařit na noc, takže když ráno vstanu, maso je měkké a připravené na dokončení. Zelí je hotové za chvilku a bramborové knedlíky od Bedly z Labužníka (tam jsou uvedeny jako Bramborové knedlíky od máti z Bystřan) jsou nejrychlejší a nejskvělejší bramborové knedlíky, které jsem kdy dělala. Jsou tak skvělé, že je sem přidávám jako samostatný recept do příloh.
Takže vepřo knedlo zelo jako pohodovka.
Vepřo:
700 g vepřového plecka,
sůl,
kmín,
může být i cibule, česnek, tymián.
Postup:
  • Maso omyjeme, nakrájíme na plátky či kousky silné asi 4 cm, vložíme do pomalého hrnce.
  • Osolíme, okmínujeme, promícháme.
  • Zalijeme 1 dcl vody.
  • Pečeme na low 4 hod.
  • Před podáváním můžeme ještě asi 20 min. dopéci pod grilem – není nutno.

Knedlo:
750 g oloupaných syrových brambor,
sůl,
kmín,
200 až 300 i více dětské krupice, záleží na typu brambor,
2 vejce.
Postup:
  • Oloupané a pokrájené brambory vložíme do vařící vody, osolíme, vložíme sítko s kmínem a uvaříme doměkka.
  • Vodu scedíme, brambory šťouchadlem rozmělníme, necháme odejít páru, přidáme dvě rozklepnutá vejce, sůl a přisypáváme dětskou krupici. Pozor nepředávkovat krupicí, těsto se bude stále zdát křehké.
  • Vařečkou nebo šlehačem zpracujeme v těsto, vyklopíme na vál vysypaný dětskou krupicí a vypracujeme pěkný hladký váleček.
  • Rozdělíme na 4 části, vytvarujeme knedlíky.
  • Do hrnce nalijeme asi 3 cm vody a vložíme pařáček, pokryjeme utěrkou, vložíme knedlíky a přiklopíme poklicí.
  • Vaříme asi 25 min.
  • Po uvaření vyjmeme spolu s utěrkou a necháme chvíli vychladnout a teprve pak krájíme knedlíky na plátky.

    Jsou to nejrychlejší a nejlepší bramborové knedlíky co znám.

Zelo:
malá hlávka bílého zelí,
sůl,
kmín,
ocet,
cukr,
jíška.
Postup:
  • Zelí na válu nakrájíme najemno.
  • Osolíme, okmínujeme.
  • Prohněteme, aby zelí pustilo šťávu.
  • Vložíme do hrnce, trochu podlejeme a zvolna dusíme. Mícháme.
  • Ochutíme octem, cukrem, případně dosolíme.
  • Zahustíme jíškou, provaříme.