Vepřo knedlo zelo – tradice. Vkládám sem postup pro přípravu v pomalém hrnci. Maso si většinou dám do PH vařit na noc, takže když ráno vstanu, maso je měkké a připravené na dokončení. Zelí je hotové za chvilku a bramborové knedlíky od Bedly z Labužníka (tam jsou uvedeny jako Bramborové knedlíky od máti z Bystřan) jsou nejrychlejší a nejskvělejší bramborové knedlíky, které jsem kdy dělala. Jsou tak skvělé, že je sem přidávám jako samostatný recept do příloh.
Takže vepřo knedlo zelo jako pohodovka.
Vepřo:
700 g vepřového plecka,
sůl,
kmín,
může být i cibule, česnek, tymián.
Postup:
- Maso omyjeme, nakrájíme na plátky či kousky silné asi 4 cm, vložíme do pomalého hrnce.
- Osolíme, okmínujeme, promícháme.
- Zalijeme 1 dcl vody.
- Pečeme na low 4 hod.
- Před podáváním můžeme ještě asi 20 min. dopéci pod grilem – není nutno.
Knedlo:
750 g oloupaných syrových brambor,
sůl,
kmín,
200 až 300 i více dětské krupice, záleží na typu brambor,
2 vejce.
sůl,
kmín,
200 až 300 i více dětské krupice, záleží na typu brambor,
2 vejce.
Postup:
- Oloupané a pokrájené brambory vložíme do vařící vody, osolíme, vložíme sítko s kmínem a uvaříme doměkka.
- Vodu scedíme, brambory šťouchadlem rozmělníme, necháme odejít páru, přidáme dvě rozklepnutá vejce, sůl a přisypáváme dětskou krupici. Pozor nepředávkovat krupicí, těsto se bude stále zdát křehké.
- Vařečkou nebo šlehačem zpracujeme v těsto, vyklopíme na vál vysypaný dětskou krupicí a vypracujeme pěkný hladký váleček.
- Rozdělíme na 4 části, vytvarujeme knedlíky.
- Do hrnce nalijeme asi 3 cm vody a vložíme pařáček, pokryjeme utěrkou, vložíme knedlíky a přiklopíme poklicí.
- Vaříme asi 25 min.
- Po uvaření vyjmeme spolu s utěrkou a necháme chvíli vychladnout a teprve pak krájíme knedlíky na plátky.
Jsou to nejrychlejší a nejlepší bramborové knedlíky co znám.
Zelo:
malá hlávka bílého zelí,
sůl,
kmín,
ocet,
cukr,
jíška.
Postup:
- Zelí na válu nakrájíme najemno.
- Osolíme, okmínujeme.
- Prohněteme, aby zelí pustilo šťávu.
- Vložíme do hrnce, trochu podlejeme a zvolna dusíme. Mícháme.
- Ochutíme octem, cukrem, případně dosolíme.
- Zahustíme jíškou, provaříme.