Rubriky
kynuté

Vánočka podle Bedly

Recept na vánočku podle Bedly z Labužníkajsem upravila pro přípravu v domácí pekárně. Pekla jsem podle něj již loni a dopadlo to velmi dobře. Stejně tak i letos. S pružným těstem se výborně pracuje a výsledkem je krásná vánočka, kterou ocení ti, kteří mají rádi lehčí a nepřeslazené vánočky. Pečení podle tohoto receptu dělá z pečení vánočky vánoční potěšení.
Ingredience:
750 g polohrubé mouky,
160 g jemného moučkového cukru,
160 g másla,
3 žloutky,
40 g droždí,
7 g soli,
asi 300 ml mléka,
trochu citronové kůry,
20 g rozinek,
40 g mandlí,
trocha rumu,
bílky.
Příprava:
  • Ohřejeme mléko, rozpustíme máslo.
  • Do nádoby na zadělávání dáme tekuté přísady, tedy mléko, žloutky a máslo a asi lžíci rumu.
  • Osolíme.
  • Přidáme sypké – mouku, cukr, vanilkový cukr.
  • Nastrouháme citronovou kůru, rozdrobíme droždí.
  • Zapneme program na zadělávání a necháme vypracovat těsto.
  • Dobře vypracované těsto je hladké a lesklé.
  • Dobře vykynuté těsto je tehdy, jestliže zvětšilo 1x svůj objem a je pružné.
  • Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál, vpracujeme do něho rozinky a sekané loupané mandle.
  • Těsto rozdělíme na 9 dílů. Utvoříme bochánky, které necháme kynout.
  • Z vykynutých bochánků vyválíme díly.
  • Ze čtyř upleteme spodní díl, ze tří druhou vrstvu a dva spleteme nahoru.
  • Do základu vánočky uděláme hřbetem ruky podélně menší dolíček, potřeme rozšlehaným bílkem a vložíme pletenec ze tří dílů, opět malý důlek, potřeme bílkem a poslední pletenina ze dvou.
  • Vánočku zajistíme špejlemi a necháme další 1/2 hod. kynout.
  • Pak povrch vánočky potřeme rozšlehaným vejcem do kterého jsme přidali pár kapek citronu.
  • Poklademe krájenými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 180 st. c. Po 15-ti minutách teplotu zmírníme asi na 160 st.C i méně a pečeme asi 30 – 40 minut.
  • Upečenou vánočku poznáme, když zapíchneme do středu jehlu a ta je po vytažení čistá.