Rubriky
kynuté

Tvarohový koláč ze Širokého Brodu

Recept jsem získala od Petry ze Širokého Brodu, když jsme se v plodné diskuzi „přestřelovaly“ kdo co a jak peče. Neváhala jsem a ihned po získání receptu jsem vyzkoušela. Koláč se peče bez kynutí – tzv. kynutý – nekynutý. Je to první, mnou vyzkoušený, koláč tohoto typu, který není jen křehký, ale je vláčný a měkkoučký a nadýchaný ihned po upečení. Těsto jsem zadělávala v pekárně, výborně se rozvaluje a skvěle se s ním pracuje. Ve variantě od Petry je pomazaný povidly, já jej ještě pekla s mákem a meruňkovou marmeládou. Uvádím recept podle Petry včetně její vychytávky při chladnutí koláče.
Pozor dělá hned – bez kynutí
Těsto:
½ kg hladké mouky,
2 dcl oleje,
¼ l mléka,
1 kostka cukru,
celá kostka kvasnic,
špetky soli a
1 celé vajíčko.

Náplň:
3 tvarohy,
rozinky,
1 celé vajíčko,
cukr dle potřeby (raději sladší)
vanilkový cukr.

Drobenka (posypka):
máslo,
olej,
hrubá mouka,
cukr.

Postup:
  • Do pekárny dáme mléko, vejce a olej.
  • Přidáme mouku, osolíme, rozdrobíme kostku droždí a pocukrujeme.
  • Zapneme program na zadělávání těsta.
  • Připravíme si tvarohovou náplň smícháním uvedených ingrediencí.
  • Drobenku připravíme smícháním uvedených ingrediencí (máslo doporučuji rozpustit). Doporučuji přidat trochu oleje, drobenka je jemnější.
  • Po uhnětení těsta tvoříme koláčky či velké koláče. Kousek těsta rozválíme, na střed dáme tvaroh, zabalíme do tvaru buchty – měšce.
  • Plech vyložíme pečícím papírem. Buchtičky klademe na plech spojem dolů, rozmáčkneme nebo rozválíme je do tvaru koláče.
  • Koláče pomažeme povidly, které jsme rozředili rumem. Na pomazání můžeme použít mák, marmeládu… a posypeme posypkou.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.
Petřina finta:
„Já osobně je dělám větší – tak 3 – 5ks na plech.
Tím, že je v nich hodně tvarohu jsou takové „mokré“.
Ihned po vytažení z trouby zlehka okraje potřu olejem, přikryju pečícím papírem a utěrkou.
Před podáním posypeme cukrem.“