Rubriky
bezmasá jídla

Těstoviny s houbami

Tohle je jedno z mých nejoblíbenější jídel. Houby miluji, těstoviny také. Příprava je velmi jednoduchá, pokud použijeme kupované těstoviny. Moje babička tohle jídlo dotahovala k dokonalosti tím, že je vařila z doma vyráběných fleků.
Uvádím zde dvě varianty přípravy – pro ty, kteří milují křupavou kůrčičku jsou to těstoviny zapékané.
Těstoviny bez zapékání jsou vlahé a příprava je rychlejší.
Ingredience:
500 g těstovin (fleky, nudle, vřetena…),
2 l krájených čerstvých hub,
kmín,
pepř,
sůl,
1 cibule,
tuk na osmahnutí cibule,
4 vejce,
mléko,
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče.
Postup:
  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente ( na skus – ne příliš do měkka).

  2. Do většího hrnce dáme vařit asi litr vody. Když vaří, osolíme ji a postupně vsypáváme nakrájené houby a kmín. Necháme chvíli projít varem, poté houby scedíme. Tento postup je vhodný zejména pro hřibovité houby, které modrají. Pokud je vhodíme do vařící vody, netmavnou tolik. Při postupném uvádění do varu jsou naopak houby hodně černé.
  3. Do kastrolu dáme tuk a přidáme nakrájenou cibuli. Pomalu smažíme do růžova.
  4. Přidáme scezené houby a dusíme je ještě asi 15 min. Houbový vývar by se měl zredukovat na minimum. Pokud naopak jsou houby příliš suché, podlijeme je.
Pokud nebudeme těstoviny zapékat, v této chvili přidáme k houbám vajíčka, promícháme, osolíme, opepříme, necháme vajíčka srazit, vše smícháme s těstovinami a je hotovo.
Při přípravě zapékaných těstovin postupujeme do bodu 4 shodně.
  • Nyní smícháme houby s těstovinami.
  • Zapékací nádobu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  • Vložíme houby s těstovinami a dáme péci na 200 st. C.
  • Vejce rozmícháme s mlékem, osolíme a opepříme.
  • Asi po 10 min. zapékání zalijeme těstoviny rozšlehanými vejci a pečeme do zlatova ještě asi 15 min.