Rubriky
bezmasá jídla

Tenké palačinky

Ingredience:
(8palačinek)
120g hladké mouky
2 vejce
vanilkový cukr 20g
mléko 250ml
rozpuštěné máslo 40g
sůl špetka
Postup:
Všechny ingredience vyšleháme v míse na hladké těsto. Zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívat v ledničce. Těsto by mělo mít stejnou konzistenci jako smetana. Pokud je třeba, zředíme mlékem.
Rozpalíme pánev se silným dnem a nepřilnavým povrchem. Stáhneme z plotny a nalijeme do pánve trochu másla.
Těstíčko nakláněním pánve rozlijeme důkladně po celé ploše.. Nastavíme střední oheň a pečeme 45-60sec, dokud okraje nezhnědnou a nezačnou se otážet nahoru.
Palačinku uvolníme a pečeme dalších 30-60sec. Hotové palačinky navršíme na sebe a zakryjeme utěrkou, dokud nejsou upečené všechny.
Podáváme čerstvě upečené lehce posypané cukrem a pokapané citronem, s marmeládou, či špenátem.
Zdroj: Jill Normanová – Vaří šéfkuchaři nakl. Ikar