Ingredience:
1 středně velký květák,
150 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra,
50 g taveného sýra,
100 g uzeného masa nebo slaniny,
60 g másla,
3 lžíce mouky,
1/4 l mléka,
1 žloutek,
pepř,
sůl,
bylinky,
smetana na podlití.
50 g taveného sýra,
100 g uzeného masa nebo slaniny,
60 g másla,
3 lžíce mouky,
1/4 l mléka,
1 žloutek,
pepř,
sůl,
bylinky,
smetana na podlití.
Příprava:
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu ementálu právě tak jako uzené maso nebo slaninu nakrájíme na tenké hranolky (osvedčily se nám asi o hraně 8-10 mm), a květák jimi prošpikujeme.
V hrnci si uděláme z másla a mouky bílou jíšku a za stálého míchání přidáváme mléko, až se utvoří hladký bešamel, do kterého přidáme pepř, sůl a druhou půlku sýra, nastrouhaného na jemném struhadle a tavený sýr. Povaříme, odstavíme z ohně a do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek. Přidáme bylinky, okořeníme.
Květák pomažeme sýrovým bešamelem, posypeme ještě trochou sýra, trochu podlijeme smetanou a zapečeme dorůžova v troubě.
Podáváme s vařenými brambory s máslem, sypanými pažitkou.
Zdroj: Pepíček z Labužníka – upraveno.