Pomalý hrnec je pro vaření ptáčků jak dělaný. Z jídla, ke kterému se při klasickém způsobu vaření vypínám jen u příležitosti rodinných návštěv nebo zvláštních příležitostí, se při vaření v pomalém hrnci stane rychlovka, která časově nezatíží a navíc nervově nevyčerpá při řešení dilematu, z jaké krávy bylo to maso a jestli vůbec někdy změkne.
Ingredience:
4 plátky hovězího masa – třeba z roštěnce nebo kýty,
sůl,
pepř,
špetka sladké mleté papriky,
hořčice,
2 natvrdo vařená vejce,
50 g anglické slaniny nebo měkkého salámu,
3 okurky,
2 cibule,
voda,
hladká mouka na zahuštění.
Postup:
Náplň ptáčků:
- vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme je a jedno vajíčko nakrájíme podélně na 4 dílky.
- cibule oloupeme a polovinu jedné cibule nakrájíme na „měsíčky“
- 2 okurky podélně rozpůlíme
- anglickou slaninu nebo salám nakrájíme na 4 podélné špalíčky
- Plátky masa důkladně rozklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
- Na každý plátek masa dáme dílek vajíčka, cibule, slaniny a okurky.
- Zábalíme a převážeme trochu nití (lze i bez nitě, ale pro jistotu…)
- Zbylou cibuli nakrájíme a vložíme na dno pomalého hrnce.
- Na cibuli vložíme ptáčky, posypeme špetkou papriky (pro barvu omáčky) a zalijeme asi 200 ml studené vody – asi tak do poloviny až tří čtvrtin výšky ptáčků. Maso ještě pustí šťávu.
- Vaříme na low asi 6 hod.
- Po uvaření ptáčky vyjmeme, odstraníme z nich nit. Pokud nemáme typ pomalého hrnce, ve kterém lze vařit na plotýnce, přelijeme omáčku do jiného hnrce. Přidáme najemno nakrájenou zbylou okurku a nakrájené vařené vejce. Omáčku zahustíme záklechtkou z asi 2 lžic mouky a trochy vody – podle toho, kolik omáčky chceme mít. Provaříme asi 10 minut a podáváme s rýží nebo knedlíkem.