Rubriky
bezmasá jídla

Škubánky

škubánky
Ingredience:
brambory
voda
sůl
hrubá mouka
sádlo
Postup:
  • Oškrábeme brambory, nakrájíme na menší kostičky, osolíme, zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené a dáme vařit.
  • Když bramobry změknou, tak hrnec stáhneme z plamene. Na brambory ve vodě nasypeme hrubou mouku tak, aby nebyla vidět voda. Obrácenou stranou vařečky v hrnci uděláme několik děr, aby byl vidět vývar. Hrnec přiklopíme a dáme na plotýnku na nejnižší stupeň tak na 10min, aby se mouka propařila.
  • Po deseti minutách plotýnku vypneme (ale hrnec necháme na teplé plotýnce) a brambory s moukou rozšťoucháme do hladka. Ještě můžeme obrácenou stranou lžíce vzniklou směs roztírat po stranách hrnce, aby byla hladší.
  • V rozpuštěném sádle namočíme lžíci a na talíř vykrajujeme škubánky, které pak lehce pokapeme sádlem.
  • Výborné jsou s s kyselým mlékem a nebo na sladko tak, že neosolíme brambory před vařením, ale na talíři je posypeme cukrem, mákem nebo tvarohem.