Už kvetou, téměř odkvétají. Bezinky. Nejvyšší čas vzít nůžky, košík a jít je nastříhat. Na tento sirup vám stačí 35 květů černého bezu. Po uvaření první dávky zjistíte, že vám dávka z 35 květů nestačí a jdete nastříhat na další várku. Sirup je výborný, voňavý, zdravý. Řekla bych, že tady neplatí to: co je zdravé, není dobré. Tak vyzkoušejte, je to celkem jednoduché. Recept je opět z Labužníka. A věřte mi, že stojí za rozšíření.
Ingredience:
35 květů černého bezu,
2 citrony pokrájené na plátky,
2,5 l vody,
2,5 kg cukru,
35 g kyseliny citronové,já určuji množství spíše podle chuti,
2 lžičky kyseliny ascorbové (čistý vitamin C – seženete v lékárně)
35 květů černého bezu,
2 citrony pokrájené na plátky,
2,5 l vody,
2,5 kg cukru,
35 g kyseliny citronové,já určuji množství spíše podle chuti,
2 lžičky kyseliny ascorbové (čistý vitamin C – seženete v lékárně)
Příprava:
- Uvedené množství vody převaříme a necháme vychladnout.
- Do velké nádoby, osvědčil se mi plastový kbelík s víkem, dáme květy černého bezu a na tenké plátky pokrájený citron, jadérka vyhodíme.
- Zalijeme vychladlou vodou a necháme 24 hodin vyluhovat.
- Výluh scedíme přes čistou utěrku a zamícháme do něho cukr, kyselinu citronovou , a proto aby se nám šťáva nekazila použijeme kyselinu ascorbovou.
- Když se rozpustí cukr, což trvá několik hodin, hotovou šťávu plníme do láhví, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu.
- Lahve se sirupem můžeme sterilovat. Asi tak 15 minut při 80 st. C.
- Šťáva je velmi lahodné chuti.
Podáváme s plátkem citronu a několika kostkami ledu v cukrem zdobené sklenici. Ředíme minerálkou nebo sodovkou.
Obdobných receptů je na Labužníku několik, mě byla inspirací sivakova