Tyhle řezy poprvé pekla moje maminka na sušickou pouť asi tak před čtyřiceti lety. Od té doby je na pouť pekla každoročně po celý zbytek mého dětství. Řezy chutnaly všem. Já se při jejich přípravě a samozřejmě i konzumaci vždycky přenesu v myšlenkách do Sušice sedmdesátých let, do první zářijové neděle…
Ingredience:
těsto:
300 g hladké mouky,
50 g másla,
100 g cukru moučka,
1 PL kakaa,
1 prášek do pečiva,
1 vejce,
asi 4 PL mléka,
300 g hladké mouky,
50 g másla,
100 g cukru moučka,
1 PL kakaa,
1 prášek do pečiva,
1 vejce,
asi 4 PL mléka,
kaše:
500 ml mléka,
1 PL vanilkového pudinku,
4 PL hrubé mouky,
krém:
200 g másla,
170 g cukru moučka,
1 žloutek (nemusí být),
1 PL vanilkového cukru,
uvařená kaše,
dále:
piškoty,
rum,
poleva (čokoládová, citronová…).
Postup:
- Těsto zaděláme smícháním a uhnětením všech přísad. Mléka přidáme tolik, aby těsto šlo zadělat, ale nebylo příliš řídké.
- Těstorozdělíme na dvě části, z nich vyválíme dvě placky o velikosti plechu a upečeme je, nejlépe na pečícím papíru. Pozor při manipulaci s pečenými plackami jsou křehké a tvrdé!
- Kaše:Z uvedených ingrediencí uvaříme kaši a dáme ji vychladnout. Občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.
- Krém: Ušeháme máslo s cukrem, přidáme žloutek a po lžicích zašleháváme vychladlou kaši.
- Na plech dáme jednu placku, potřeme ji polovinou krému. Po celé ploše vedle sebe poskládáme piškoty. Ty zakapeme rumem, rozetřeme druhou polovinu krému. Přiklopíme placku – opatrně, aby se nerozlomila.
- Poléváme polevou buď čokoládovou, ale i citronová je výborná.
- Necháme uležet v chladu do druhého dne, pak krájíme na kosodélníky.