Rubriky
kynuté

Pouťové koláče

Těmto koláčům se také říká domažlické. Já ale pocházím ze Sušice a tam se koláče této velikosti a takto zdobené pečou na pouť, ale nechybí také na žádné svatbě. Ty na obrázku jsme loni připravovaly s maminkou. Maminčiny jsou nepřekonatelné, dovedené k naprosté dokonalosti. Recept na ně je tady, tak zkuste, zda to svedete také tak.
V Sušici je pouť první zářijovou neděli, tak se tam třeba potkáme :)).
Ingredience:
Těsto:
2 kg výběrové polohrubé mouky
60 dkg másla nebo rostlinného tuku
22 dkg pískového cukru
12 dkg droždí
2 celá vejce
10 žloutků
sůl
citronová kůra
mléko
Náplně:
1. Tvarohová:
2,5 kg tvarohu
75 dkg cukru
25 dkg másla
10 vajec
2 vanilkové cukry
0,5 l mléka
rum
citronová kůra
2. povidlová:
1,5 kg povidel
perník
vanilka
skořice
rum
3. maková:
75 dkg mletého máku
50 dkg cukru
1 l mléka
citronová kůra
olej
perník
vanilka
rum
skořice
Postup:
  • Máslo, cukr, vejce, žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, a vzešlý kvásek z droždí. Zaděláme měkké těsto a necháme na teplém místě vykynout. Osvědčené místo je nahřátá a vypnutá trouba.
  • Během kynutí si připravíme náplně.
Tvarohová:máslo ušleháme s vejci a cukrem, přidáme tvaroh a ostatní přísady.
Povidlová:Vše dobře promícháme.
Maková:Namletý mák s mlékem zahříváme na plotýnce a přidáme cukr a ostatní přísady. Mícháme! Stačí propařit, pak stáhneme a necháme vychladit.
  • Z těsta odvážíme bochánky po 13 dkg.
  • Na plech dáme pečící papír.
  • Z jednotlivých bochánků těsta tvoříme koláče, vždy dva na plech. Průměr asi 22 – 25 cm. Okraje těsta potřeme bílky.
  • Náplně si připravíme do zdobících sáčků.
  • Na koláčové korpusy nastříkáme zdobně jednotlivé náplně. Fantazii se meze nekladou. Mezi náplněmi by nemělo být volné místo.
  • Koláče pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení stáhneme s pečícím papírem z plechu a necháme vychladnout.
  • Z uvedeného množství je asi 25 koláčů.
Doporučená příloha:
kolotoč, cukrová vata, stánkaři, hromada příbuzných, kachna, zelí a knedlík