Rubriky
konzervace

Paštika z vepřového masa a jater

Ingredience:
1 kg vepřového bůčku,
400 g vepřových jater,
5 cibulí,
300 g slaniny,
sůl,
3 KL paštikového koření (jalovec, rozmarýn, pepř, nové koření)
5 cl ginu nebo jiné pálenky.,
oloupané nasekané mandle, kapary … (nemusí být).

Postup:
  • Bůček nakrájíme i s kůží na kostky a dáme vařit do osolené vody. Vodou zalijeme do výšky masa v hrnci, nepotřebujeme moc vývaru.
  • Slaninu nakrájíme na kostky a dáme rozpustit na pánev. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a spolu smažíme do růžova a do měkka. Necháme vychladnout.
  • Játra semeleme.
  • Semeleme uvařené maso a směs cibule a slaniny.
  • Játra a masovo cibulovou směs rozmixujeme. Při mixování můžeme směs naředit vývarem z masa. Ne příliš do řídka, prostě tak, aby to mixovat šlo.
  • Do směsi přidáme pálenku, ochutíme solí a kořením.
  • Dle chuti můžeme přidat nasekané mandle či kapary.
  • Promícháme a plníme do zavařovacích sklenic.
  • Sklenice dobře uzavřeme a zavařujeme v hrnci s vodou. Doba varu 40 min.
  • Pokud chceme paštiku skladovat déle, zavařujeme po vychladnutí ještě jednou po dobu 30 min.