Ingredience:
1 kg vepřového bůčku,
400 g vepřových jater,
5 cibulí,
300 g slaniny,
sůl,
3 KL paštikového koření (jalovec, rozmarýn, pepř, nové koření)
5 cl ginu nebo jiné pálenky.,
oloupané nasekané mandle, kapary … (nemusí být).
Postup:
- Bůček nakrájíme i s kůží na kostky a dáme vařit do osolené vody. Vodou zalijeme do výšky masa v hrnci, nepotřebujeme moc vývaru.
- Slaninu nakrájíme na kostky a dáme rozpustit na pánev. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a spolu smažíme do růžova a do měkka. Necháme vychladnout.
- Játra semeleme.
- Semeleme uvařené maso a směs cibule a slaniny.
- Játra a masovo cibulovou směs rozmixujeme. Při mixování můžeme směs naředit vývarem z masa. Ne příliš do řídka, prostě tak, aby to mixovat šlo.
- Do směsi přidáme pálenku, ochutíme solí a kořením.
- Dle chuti můžeme přidat nasekané mandle či kapary.
- Promícháme a plníme do zavařovacích sklenic.
- Sklenice dobře uzavřeme a zavařujeme v hrnci s vodou. Doba varu 40 min.
- Pokud chceme paštiku skladovat déle, zavařujeme po vychladnutí ještě jednou po dobu 30 min.