Jak říkaval můj tatínek: „Jsou tací, kteří mrkev vůbec nejedí“. Já jen dodávám, že tatínek měl pravdu, jsou tací. Jen se jim ani nedivím, když si vzpomenu na mrkev, kterou nám servírovali v různých jídelnách. Mrkev nastrouhaná na kaši, zahuštěná moukou do barvy a formy kytu mě taky nenadchne. Zato mrkev nakrájená na kolečka, podušená na másle těsně k hranici měkkosti a jemně zahuštěná, to už je jídlo, které můžu i bez masa. Ale na druhou stranu s pečeným jehněčím na česneku – to taky nemá chybu. Ta verze, kterou tady uvádím je jednoduchým, chutným a zdravým pokrmem, na kterém by si možná pochutnali i zarytí odpůrci této zeleniny.
Ingredience:
1 cibule,
2 lžíce másla nebo oleje,
500 g vepřové plece,
kmín,
sůl,
700 g mrkve,
2 lžíce hladké mouky nebo instantní jíšky,
muškátový květ.
Postup:
- Cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku.
- Maso omyjeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli.
- Dusíme do měkka, můžeme podlít trochou vody.
- Ke konci dušení přidáme mrkev, kterou jsme oškrábali a nakrájeli na jemná kolečka.
- Lehce podlijeme – pokud je to třeba, promícháme a dusíme jen na hranici měkkosti mrkve.
- Můžeme lehce zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo instantní jíškou.
- Ochutíme špetkou muškátového květu, připadně dosolíme.