Ingredience: na 6 porcí
1 kuře (1,8 kg a více)
1 velký citron
8 plátků anglické slaniny
2 stroužky česneku
2 vrchovaté hrsti čerstvého tymiánu
sůl, pepř
125 g změklého másla
1 kg brambor
1 velký celer
2 dcl bílého vína
1 velký citron
8 plátků anglické slaniny
2 stroužky česneku
2 vrchovaté hrsti čerstvého tymiánu
sůl, pepř
125 g změklého másla
1 kg brambor
1 velký celer
2 dcl bílého vína
Postup:
- Troubu a přiměřeně velký pekáč předehřejeme na 220°C. Kuře omyjeme, osušíme a prsty oddělíme kůži na jeho prsou od masa.
- Okrájíme kůru z
citronu, nadrobno ji nasekáme a citron dáme stranou. Slaninu nakrájíme na stejné kousky jako citronovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a nasekaný tymián. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme s máslem. Vzniklou směsí poté plníme prostor mezi kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně promasírujeme. Kuře nesvazujeme, pouze uděláme několik hlubších zářezů na stehnech, aby se lépe pekla.
- Citron zbavený kůry rozpůlíme a vložíme do břicha kuřete. Připravené kuře pečeme v troubě zhruba 1/2 hodiny.
- Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory a necháme je pořádně okapat. Oloupeme a nakrájíme. Celer si nakrájíme na přibližně stejné kousky jako brambory.
- Po 1/2 hodině pečení kuře na chvíli vyjmeme (v pekáčku už se máslová směs roztekla a ovoněla celé kuře) a do pekáče dáme brambory s celerem a dobře promícháme s výpekem. Kuře vložíme zpátky a pečeme ještě tak 3/4 hodiny.
- Hotové kuře necháme deset minut odstát. Mezitím vyndáme z pekáče všechny brambory i celer a provaříme výpek s vínem.