Rubriky
uzeniny

Halušky (strapačky) se zelím a uzeným masem

Ingredience:
700 g brambor,
asi 200 g hladké mouky,
2 vejce,
sůl,
asi 400 g kysaného zelí,
asi 400 g uzeného masa,
50 g slaniny,
cibule.
Příprava:
  • Dáme vařit kysané zelí, uvaříme je do měkka.
  • Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno.
  • Přidáme vejce, sůl a hladkou mouku. Promícháme.
  • Těsto by mělo být hustší než na bramboráky.
  • Do hrnce dáme vařit vodu. Vařící vodu osolíme.
  • Pomocí haluškového síta (otvory asi 1 cm) protlačujeme těsto do vroucí osolené vody.
  • Halušky vyplavou, promícháme je a necháme je projít varem.
  • Vyjmeme je pomocí cedníku a dáme do mísy.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme na pánev, aby pustila tuk.
  • Přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatova.
  • Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Vše promícháme a osmahneme.
  • Do halušek přidáme zelí a směs masa s cibulí. Vše promícháme, případně dosolíme.