Rubriky
konzervace

Domácí paštika

Ingredience:
500 g čerstvých jater (kuřecí, vepřové, zvěřina…) 
150 g slaniny,
2 cibule,
50 až70 g sádla,
koření – mletý jalovec, rozmarýn, pepř, římský kmín, pálivá paprika – všeho dohromady asi kávová lžička. Pokud máme, můžeme použít čerstvé bylinky.
sůl,
40 ml pálenky (slivovice, gin, whisky…).
Postup:
  • Slaninu nakrájíme na větší kousky a necháme rozpustit v kastrolu. Měla by být opečená do skleněna tak, aby byla měkká.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo, přidáme ke slanině a osmahneme. Můžeme přidat sádlo. Opékáme zvolna do měkka.
  • Přidáme nakrájená a očištěná játra.
  • Orestujeme po všech stránách a necháme chvíli dusit.
  • Přidáme koření, promícháme.
  • Nemusíme dusit příliš dlouho, nenecháme vydusit všechnu tekutinu.
  • Ještě teplou směs rozmixujeme nebo pomeleme na hladkou kaši. Pokud by byla hmota příliš hustá, „rozředíme“ rozpuštěným sádlem, případně přidáme pár lžic horké vody. Směs může být řidší, paštika to snese.
  • Osolíme.
  • Můžeme přidat opečenou slaninu nasekanou na kousky nebo nasekané loupané mandle.
  • Hmotu promícháme, přilijeme pálenku. Není to nutné, ale je to dobré.
  • Plníme do malých skleniček. Dobře uzavřeme, dáme do hrnce s vodou a vaříme asi 20 minut. Odložíme i s hrncem a druhý den vaříme opět 20 min.
  • Po vychladnutí uschováme v chladnější místnosti. Trvanlivost je bez problémů i několik měsíců.
Volně podle kltkoz Labužníka