Tento recept můžu vřele doporučit! Jediná nevýhoda je dlouhé pečení, které však stojí za to. Po šesti hodinách je maso krásně měkké a na povrchu je krásná kůrčička!
Ingredience:
3 kg – 4,5 kg kus vepřového ramínka s kostí(může být i bez)
1 hrnek soli
1 hrnek cukru
3 větší cibule
1 palička česneku
třtinový nebo přírodní cukr
Postup:
- Pokud máme maso s kůží, tak tu z masa odříznem e. Maso opláchneme, osušíme a vložíme do pekáčku.
- Smícháme hrnek soli a hrnek cukru. Směsí obalíme maso, přikryjeme fólií a dáme na 6-10 hodin uležet do lednice.
- Po dané době maso vyjmeme a opláchneme od soli a cukru a osušíme. Troubu si předehřejeme na 150°C. Na dno pekáču, ve kterém budeme maso péct dáme na půl rozkrojené cibule a na půl rozkrojenou paličku česneku (neoloupané). Maso položíme na rozkrojený česnek a cibuli, podlijeme cca 1/2 litrem vody a dáme péct na 6 hodin nebo dokud není maso měkké. Každou hodinu maso přeléváme štávou ze dna pekáčku a dle potřeby maso ještě podlijeme.
- Po šesti hodinách si smícháme 1 lžíci soli se 7 lžícemi přírod ního nebo třtinového cukru. Vzniklou směsí pokryjeme povrch masa a dáme jej opět d o trouby, kterou nastavíme na 250°C. Maso vyndaváme, když se na povrchu vytvoří krásna krustička.
- Hotové maso vyndáme na prkénko a necháme chvilku odpočinou. V pekáčku nám zbyl výpek z masa a cibule s česnekem. Cibuli a česnek ve výpeku rozmačkáme vidličkou- krásně nám ho ochutí.
- Maso nakrájíme, přelijeme výpekem a podáváme s čím je libo. Já jsem zvolila zeleninu vařenou v páře.
Inspirováno Momofuku