Bukovnická polévka – tak říkala téhle kulajdě moje babička. Pocházela z Nezdic na Šumavě a byl to krajový název polévky. Jeden labužník vypátral, že podle obce Bukovník na Šumavě. Polévka je to hutná, ale dobrá. Já ji připravuji přesně podle tohoto receptu, takže bez octa. Samozřejmě si ji můžete lehce přikyselit – ale to už pak není ta babiččina.
Ingredience:
4 brambory,
malá hrst sušených hub,
1 malá cibule,
1 bobkový list,
5 celých pepřů,
5 nových koření,
sůl,
2 vejce,
asi 2 PL hladké mouky,
malá hrst sušených hub,
1 malá cibule,
1 bobkový list,
5 celých pepřů,
5 nových koření,
sůl,
2 vejce,
asi 2 PL hladké mouky,
250 ml smetany na vaření.
Příprava:
- Do studené vody dáme vařit nakrájené brambory a sušené houby, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme a dáme vařit.
- Přidáme koření (lze použít „vajíčko“ na čaj) a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
- Zahustíme závrtkem z hladké mouky a smetany.
- Zvolna provaříme.
- akonec přidáme vejce, zlehka promícháme, již nevaříme a necháme je jen srazit v horké polévce.