Rubriky
zelenina

Brokolice s bešamelovou omáčkou

Ingredience:
1 brokolice
lžíce másla
lžíce hladké mouky
0,5 l mléka
10 dkg šunky nebo anglické slaniny
sýry (např. niva, parmazán)
sůl, pepř
Postup:
  • Brokolici rozdělíme na růžičky a dáme vařit na páru na pařáček. (Já používám bambusový pařák) Vaříme tak, aby byla měkká, ale ne blemcavá, tzv. na skus.
  • Na pánvi necháme rozpustit lžíci másla a do něj vysypeme lžíci mouky. Mícháme do hladka, aby se nám udělala jemná jíška.
  • Vedle v hrnci si ohřejeme mléko. Když je horké, vlijeme do něj hotovou jíšku a dobře mícháme. Bešamel nám začne houstnout.
  • Do bešamelu přidáme sýry, které máme rádi. Já nastrouhala parmazán (je dobré nešetřit) a dva trojúhelníčky taveného sýra. Osolíme, opepříme.
  • Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou šunku, přidáme hotovou brokolici a zalijeme bešamelovou omáčkou. Lehce prohřejeme a můžeme podávat!
Je to nejlepší „přeliv“ na brokolici, který znám :o)