Rubriky
přílohy

Bosáky

Bosáky jsou krajovým názvem pro chlupaté knedlíky. Říká se jim tak na sušicku. Bosáky jsou výbornou přílohou k pečené kachně, ale moje babička je milovala třeba k pajšlu (plíčkám). Tyhle se nerozváří. Jsou měkké kluzké, tak jak bosáky mají být. Dělám je velké asi tak do lehce rozevřené pěsti. Hustotu těsta lze regulovat – přidáním trochy krupičky nebo trochou vody. Vlhkost záleží na vlhkosti a množství syrových brambor. Takže, když mi těsto připadá husté, trošku naředím. Jeden knedlík dám vařit a zkusím. Vařené dávám do mísy, do které dám trochu vypečeného tuku z masa. Když mi připadají příliš měkké, tak je rozložím vedle sebe – trochu ztuhnou.
Ingredience:
1 kg den předem vařených brambor
5 velkých syrových brambor
3 hrsti krupičky
250 g solamylu
sůl
Příprava:
  • Oboje brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s krupicí a solamylem, osolíme.
  • Vypracujeme těsto.
  • Mokrýma rukama tvarujeme knedlíky a dáme vařit do většího množství osolené vody.
  • Knedlíky vyplavou, pak vaříme asi 5 minut.
Skvělé, vždy se povedou!