Rubriky
kynuté

Borůvkový koláč kynutý

Níže uvedené množství těsta stačí na dva plechy. Pokud chcete, lze zadělávat z poloviční dávky nebo z poloviny těsta vytvořit sladké houstičky apod.

Ingredience:

200 ml mléka,
100 g rozpuštěného másla,
2 vejce,
100 g cukru,
600 g polohrubé mouky,
špetka soli,
sušené droždí – množství dle údajů na sáčku,
špetka prášku do pečiva (prdopeč),
vanilkový cukr.

Náplň:
1,5 l borůvek

Drobenka:
9 lžic polohrubé mouky
9 lžic cukru
3 lžíce másla

Postup:

  • Do pekárny dáme nejdříve tekuté ingredience, přidáme sypké a zapneme program na zadělávání těsta. Po ukončení programu rozdělíme těsto na dvě části.
  • Během kynutí těsta si připravíme drobenku a to tak, že rukou promícháme všechny ingredience. Můžeme ji popřípadě přisladit nebo přikápnout olej. Při použití oleje je drobenka jemnější, není tvrdá.
  • Na plech vyložený pečícím papírem vyválíme polovinu těsta, rozprostřeme borůvky, posypeme drobenkou.
  • Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 150 st. patnáct minut, poté dopékáme asi tak dalších patnáct minut při 180 st. (záleží na tom, jak peče trouba). Plech s koláčem případně během pečení otáčíme, aby se upekl stejnoměrně.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Poté krájíme.
Z druhé poloviny těsta upečeme další koláč, či se chováme dle návodu v záhlaví receptu.