Rubriky
ovocné

Libuščin cukrářský ovocný koláč

Na Libuščin cukrářský ovocný koláč můžeme použít čerstvé jahody. Libuška jej dělala z rebarbory a prý byl také výborný. Věřím tomu, je sladký a navinulá chuť rebarbory byla asi výborná. Já jej dělala z toho, co bylo doma – meruňky jsem doplnila konzervovanými brusinkami. Jako koření Libuška použila mletý badyán, já použila směs koření na medovník, jen trochu a bylo to výborné.
Ingredience:

Základní těsto:

300 g hladké mouky,
80 g cukru,
150 g másla,
mléko (smetana),
2 žloutky,
citronová kůra,
koření
Piškotové těsto:
60 g hrubé mouky,
70 g cukru,
50 g strouhaných ořechů,
4 vejce.

ovoce (jahody)

Postup:

  • Do mouky přidáme změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je hodinu odpočinout.
  • Poté těsto rozválíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme lehce dozlatova v mírně vyhřáté troubě asi 20 min.
  • Během pečení si připravíme piškotové těsto (ušleháním z uvedených ingrediencí).
  • Na horký korpus rozložíme jahody, posypeme kořením a zalijeme je piškotovým těstem a společně vše dopečeme (asi 20 min.).
  • Po zchladnutí koláč pocukrujeme.